הנצפים ביותר

עוזרות בית- הזכויות שלהן, החובה שלך

במשך שנים ארוכות, מעמדן של עוזרות בית רבות היה בעייתי, שכן היו מתייחסים אליהן כפועלות פשוטות העושות עבודה “שחורה” בלבד, ומתוך כך, בעצם, נגזרו השכר והזכויות של עוזרות הבית. בשנים האחרונות, חל שינוי משמעותי ביחס המעסיקים והמדינה אל עוזרות הבית. שינוי זה בא לידי ביטוי בעיקר בעלייה משמעותית בשכרן ובמתן תיעדוף לזכויות ולהטבות המגיעות להן עפ”י חוק.

 כיום, כשהבתים שלנו גדולים יותר, הזמן שלנו קצר יותר והחשק והסבלנות שלנו לנקות מוטלים בספק, העסקת עוזרת בית הפכה לדבר אינטגרלי בשגרת היומיום וחשוב להכיר את החוק בנושא זה.

 עוזרות בית והמוסד לביטוח לאומי

אחת הרשויות אשר מספקת תמיכה לעוזרות הבית הוא המוסד לביטוח הלאומי אשר מבטיח תמיכה בהן במקרים כמו לידה, תאונת עבודה, קצבת זקנה ועוד. בכדי לקבל את זכויותיהן מהמוסד לביטוח לאומי, על המעסיקים להקפיד לדווח על עוזרות בית ולהפריש מדי חודש דמי ביטוח בגובה של כ-7% משכרן. דמי הביטוח מורכבים מעד 2% משכר העוזרות והיתרה הינה על חשבון המעסיק.  מילוי הדוח ורישום עוזרות בית יכול להיעשות באופן מקוון או בסניפי המוסד לביטוח לאומי. הרישום חייב להיעשות תוך שבועיים עד חודש וחצי ממועד תחילת ההעסקה. תשלום דמי הביטוח נעשה כל שלושה חודשים באמצעות פנקס שוברים, וגם את פעולה זאת ניתן לעשות באופן מקוון. עיכוב בתשלומי הביטוח (מעל לשנה) עשוי לגרור קנסות וריביות אותן יהיה המעסיק מחויב לשלם.

 גם עוזרות בית זקוקות לחופש

נושא ימי החופשה להם זכאית עוזרת בית הינו תחום מורכב אשר ראוי להתייעץ לגביו עם איש מקצוע בתחום. בקצרה ניתן לומר כי מספר ימי החופשה משתנה בהתאם למספר קריטריונים: וותק שנצבר במקום העבודה הנוכחי, מספר ימי עבודה בפועל (בכל שנה), תקופת העבודה (שנה, פחות משנה, פחות מחודש), היקף המשרה.

עוזרות בית אשר אינן מועסקות במשרה מלאה, ברוב המקרים יהיו זכאיות לחישוב ימי מחלה באופן יחסי להיקף המשרה. את ימי החופשה ניתן לצבור עד לתקופה של שלוש שנים, ולנצלם בתום תקופה זו בתיאום עם המעסיק. במקרה של פיטורין לפני ניצול ימי החופשה, תהיה זכאית עוזרת הבית לקבל ימים שכר מלא עבור ימים אלו.

 כדאי לדעת, נוסף לזכויות אלו, עוזרת בית זכאית גם לימי מחלה, הבראה, פנסיה, הודעה מוקדמת במקרה של פיטורין, פיצויי פיטורין, החזר נסיעות, הנפקת תלוש משכורת, תוספת יוקר ועוד. במרבית המקרים העסקת עוזרות בית דרך חברת השמה מסירה את אחריות המעסיקים מחובות אלו, כיוון שמתפקידה של חברת ההשמה הוא לדאוג לכך.