הנצפים ביותר

לצאת מהמינוס

מינוס בבנק הוא מנת חלקם של רוב הישראלים. חלק נקלעו אליו בשל תאוות קניות, אחרים מממנים את הלימודים האקדמאיים היקרים, קבוצה נוספת התרגלה אליו לאחר שרכשה את הבית והחלה לשלם את המשכנתא, ואחרים התוודעו אליו לאחר בוא הילדים. השאיפה לצאת מהמינוס משותפת לכולם, אך רק מעטים עושים זאת בסופו של דבר.

 

למה כל כך קשה לצאת מהמינוס?

בכדי לצאת מהמינוס, רבים בוחרים באפיקים של הלוואות, דחיית תשלומים באמצעות שימוש בקרדיט ואשראי מתגלגל, דחיית תשלומים עד לקבלת התרעות וכן הלאה. פעולות אלו אינן מוציאות את הנוקטים בהם ממינוס שכן במקרה הפחות גרוע הן דוחות את הקץ, ובמקרה היותר גרוע מחייבות לשלם בעתיד לא רק את הסכומים שהצטברו, אלא גם ריבית נכבדה.

רבים בוחרים בשיטה זו בשל חוסר ידיעה. הפרסומות מסבירות לנו כמה קל ופשוט לקחת הלוואה, חברות שונות מציעות לנו עוד כרטיס אשראי עם עוד מסגרת, והבנקים ישמחו לתת לנו מסגרת אשראי אם רק נפקיד אצלם כסף שאין לנו. כאשר אנו מסתכלים על הכאן ועכשיו, אנו יכולים להאמין שפעולות אלו יסייעו לנו לצאת מהמינוס, אבל מחר נאלץ להתמודד עם התשלומים החדשים שנוספו לנו.

על פי כללי האצבע של ניהול כלכלת המשפחה, עלינו להוציא פחות משאנו מרוויחים ואף לשים בצד מעט כסף לצרכי חסכון ובטחון. רוב הישראלים אכן חוסכים גם כאשר יש להם מינוס, אך הם מתעלמים מעובדה חשובה לפיה הריבית הנלקחת בעבור חריגה ואוברדרפט עולה בהרבה על הריבית אותה אנו מקבלים על החיסכון בבנק.

 

הדרך הנכונה לצאת מהמינוס

בכדי לצאת מהמינוס אחת ולתמיד, יש צורך בשינוי של דרכי הצריכה וההוצאה שלנו, בניהול כלכלת המשפחה באופן מבוקר ומסודר. עלינו להכיר בעובדה כי כמות ההכנסות שלנו מוגבלת, וכי את השינוי המשמעותי כדאי ורצוי לעשות בתקציב ההוצאות. אין פירוש הדבר כי עלינו להפסיק לעשן, ליהנות מתחביבים או להעניק לילדים את החוגים והעשרות, אך עלינו להבין כי כאשר אנו מחלקים את עוגת התקציב יהיה עלינו לקצץ בסעיפים אחרים.

ניהול כלכלת המשפחה מעביר אותנו ממצב של כיבוי שריפות למצב בו אנו מתכננים מראש את ההוצאות החודשיות ושולטים בהם. באופן זה ניתן לצאת מהמינוס תוך מספר מועט של חודשים, ולהגיע למצב שבו איננו נמצאים על השקל או בחובות בסיומו של כל חודש. על אף כי לאימון לכלכלת המשפחה יש עלות כלכלית בטווח הקצר, היכולת שלה להוציא אותנו מהמינוס מהווה השקעה, שכן בלי לרכוש את הכלים לניהול כלכלת המשפחה, נשאר עם ארגז הכלים הנוכחי, שמעביר את הדרגות מחודש אחד למשנהו, מעמיק את החוב ואת קמטי הדאגה, ומעשיר רק את הבנקים.